90 let Bože Jenič

20. aprila 2024 | Novice

V vročem, nič kaj aprilskem, popoldnevu smo v Domu starejših občanov Novo mesto obiskali gospo Božo Jenič, ki je praznovala 90. rojstni dan.

Rojena je bila 12.4. 1934 v Zagrebu. Njen oče izhaja iz Bušeče vasi, mati pa iz Vrhovske vasi.  Družina, v kateri je imela Anica še dve sestri in brata,  je živela na Slinovcah pri Kostanjevici na Krki.

Njeno življenje je zaznamovala 2. svetovna vojna, ki jo je družina preživela na Bočju. Ko se v spominih vrača v ta čas, nekako ne najde lahkih besed, življenje je bilo zelo težko.

Po vojni je bila zaposlena v Krškem, v tiskarni Rumpret, spoznala je moža Metoda, se poročila. Življenje je vsaj nekaj časa mirno teklo, z možem sta se preselila na Pristavo pri Leskovcu, rodila je sina, skrbela zanj in gospodinjstvo. Njeno veselje je bilo vrtnarjenje, vzgajala je sadike, njen dom pa je bil vedno obkrožen s cvetjem.

Nato je usoda znova pokazala kako kruta zna biti. Pred 16 leti je v delovni nesreči življenje izgubil sin, pred 15 leti ji je umrl mož. Od takrat je živela sama, zanjo pa je skrbel vnuk Mitja. Januarja 2023 se je preselila v Dom starejših občanov Novo mesto, kjer je bližje vnuku in njegovi družini.  Posebej je ponosna na pravnukinjo Hano. 

Ob njenem jubileju ji je družina skupaj z osebjem doma pripravila prisrčno praznovanje v prostorih doma. Poleg družinskih članov smo jo obiskali tudi predsednik Sveta KS Veliki Podlog Jože Žičkar, predstavnice KO RK Veliki Podlog in  bivši sovaščani.